Lading vastzetten: de complete handleiding voor je bestelwagen, vrachtwagen en aanhanger

Bijna iedereen vervoert weleens goederen over de weg. En of het nu je dagelijkse werk is of je vervoert af en toe een meubelstuk, het is belangrijk dat je lading goed is gezekerd. Maar hoe kun je de lading het beste zekeren?

BCF Products legt in deze blog uit hoe je je lading moet vastzetten. We geven je een complete handleiding voor je bestelwagen, vrachtwagen en aanhanger. Zo weet je zeker dat je goederen veilig en zonder schade op hun eindbestemming aankomen.

Waarom lading vastzetten?

Het vastzetten van lading is uitermate belangrijk voor een veilig goederenvervoer. Niet goed gezekerde lading kan niet alleen schade aan goederen veroorzaken, maar ook verkeershinder of zelfs ongelukken tot gevolg hebben. Daarom geldt er voor het zekeren van lading een strenge wetgeving. Wil je meer over deze wetgeving te weten komen? Lees dan onze blog: 'lading zekeren wetgeving'.

Of je nu lading wilt vastzetten in een vrachtwagen, bestelwagen, bus of aanhanger, door het op de juiste manier te doen zorg je ervoor dat lading niet gaat schuiven. Daarnaast voorkom je een boete voor het niet vastzetten van je lading. Deze boete ligt gemiddeld tussen de € 125,- en € 390,-. Wanneer de lading van het voertuig afvalt, kan de boete zelfs oplopen tot € 2200,-.

Waarom kan lading bewegen?

Lading die niet goed is vastgezet, kan bewegen. En dat is niet zo gek: tijdens transport worden goederen aan verschillende invloeden blootgesteld. De auto of vrachtwagen trekt op, remt en neemt bochten. De massa (jouw lading) wil altijd zijn oorspronkelijke richting behouden. Bij het optrekken oefent de lading daarom tegenkracht uit op de nieuwe beweegrichting, bij het remmen drukt de lading tegen de voorkant van het onderstel en tijdens bochten trekt de lading naar de richting die de auto of vrachtwagen oorspronkelijk reed. Zelfs lading met een groot gewicht kan tijdens het transport in beweging komen.  

Manieren om lading vast te zetten

Er zijn twee manieren om lading stevig vast te zetten: door middel van krachtsluiting (neersjorren) en door middel van vormsluiting (direct sjorren).

Krachtsluitende ladingzekering

Bij krachtsluitende ladingzekering zet je je lading vast door kracht uit te oefenen op de laadvloer. Met andere woorden: je drukt de lading op de vloer. Dit kan met een sjormiddel, zoals een spanband. De wrijving tussen de lading en de vloer wordt op deze manier vergroot, waardoor de lading op zijn plek blijft.

Vormsluitende ladingzekering

Zet je je lading vast door middel van vormsluiting, dan sluit je de lading als het ware op. Dit kan door de lading strak tegen een verticale wand of tegen een ander stuk lading vast te zetten. Hierdoor kan de lading geen eigen leven gaan leiden. Dit vastzetten kun je doen met bijvoorbeeld spanbanden. Bij deze methode wordt dus geen gebruik gemaakt van kracht, maar van volume.

Tip: Wil je de lading vastzetten met spanbanden? Lees dan ook onze blog ‘Hoe werkt een spanband?

Hulpmiddelen om je lading te zekeren

Er zijn diverse hulpmiddelen waarmee jij je lading stevig en veilig kunt zekeren:

 • Spanbanden gebruik je tijdens het vastzetten van je lading. Vooral bij het neersjorren van lading zijn ze onmisbaar.

 • Met sjorbanden, ook wel bagagegordels of gespbanden genoemd, zet je lichtgewicht producten eenvoudig vast.

 • Cargorails heb je nodig om je lading te zekeren en ladingstangen kunnen gebruikt worden als vormsluitende ladingzekering. Lees onze blog 'welke ladingstang past bij welke rail' om meer over ladingstangen te weten te komen!

 • Antislipmatten zorgen ervoor dat de lading en het transportmiddel een eenheid vormen, waardoor de lading niet verschuift.

 • Sjor- of spankettingen zijn uitermate geschikt voor het direct sjorren van ladingen.

 • Met wikkelfolie en/of tape kun je jouw producten sealen zodat ze beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf.

 • Voor de bescherming van lading in aanhangwagens kun je gebruik maken van diverse netten en zeilen.

 • Om het risico op schade aan goederen te verkleinen, kun je je lading inpakken in bakken.

Tips voor het zekeren van je lading

Tot slot geven we je enkele tips voor het zekeren van je lading:

 1. Zorg voor een geschikt voertuig; ook de trailer/aanhangwagen moet geschikt zijn voor het juiste doel.

 2. Gebruik altijd goedgekeurde hulpmiddelen zoals kettingen, spanbanden en kabels. Bij BCF-Products zijn alle producten gecertificeerd. Spanbanden en kettingen zijn volgens de daarvoor geldende EN- richtlijnen geproduceerd.

 3. Gebruik minimaal 2 spanbanden.

 4. Zorg (vooral bij krachtsluitende ladingzekering) voor een schone, stofvrije laadvloer. Wanneer de vloer namelijk vies is, kan dit nadelig zijn voor de wrijvingskracht.

 5. Gebruik antislipmatten of antislippapier. Deze kunnen de wrijvingskracht verhogen.

 6. Zet de lading tegen het kopschot en maak gebruik van verticale wanden om je lading te zekeren.

 7. Maak gebruik van markeringsborden wanneer de lading buiten het voertuig steekt.

Meer weten? Neem contact op

Heb je na het lezen van onze tips nog vragen of wil je meer informatie over ladingzekering? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag veilig op weg.