Sterk in maatwerk
Persoonlijk advies
Bewezen kwaliteit
Scherp geprijsd
Gratis verzending > € 75 ex BTW

Nieuws

Hoe werkt een spanband en welke soorten spanbanden zijn er?

Als je een lading vervoert, wil je natuurlijk dat deze veilig arriveert op de eindbestemming. Spanbanden helpen je daarbij. Ze worden het meest gebruikt voor het vastzetten en zekeren van ladingen op vrachtwagens, opleggers en aanhangers.

Een spanband vastzetten is eenvoudig, maar je moet het wel op de juiste manier doen. Dus hoe werkt een spanband eigenlijk? We leggen je graag uit welke soorten spanbanden er zijn en hoe je ze veilig gebruikt.

Soorten spanbanden

Spanbanden zijn onmisbaar bij het veilig verankeren van producten. Bij ladingen van vracht- en bestelwagens, maar ook voor buitenopslag, bouwplaatsen, het vastzetten van tenten, marktkramen, pagodetenten, luifels, reclameborden en decordelen. Wil je je fietsen aan je fietsendrager bevestigen? Of je dakkoffer extra verstevigen? Ook dan zijn spanbanden je beste vriend.

Voor elke gelegenheid is een geschikte spanband te vinden. We nemen je even mee langs diverse soorten en geven antwoord op je vraag: hoe werkt een spanband?

 • Sjorbanden

Sjorbanden, in de volksmond ook wel gespbanden genoemd, zijn voornamelijk geschikt om lichte producten veilig vast te zetten tijdens transport. Het gaat hierbij niet om zware materialen die stevig vastgeketend moeten worden, maar vooral om spullen die nét wat extra versteviging nodig hebben. Denk aan het verzekeren van materiaal in bestelwagens of het bevestigen van een tent. Ook zijn gespbanden perfect om dakkoffers of fietsendragers mee te verstevigen.

Neem je spullen mee op het imperiaal op je auto? Dan heb je vaak genoeg aan sjorbanden. Voor het zwaardere werk kun je beter op zoek gaan naar stevigere banden.

 • Standaard spanbanden

Spanbanden, een begrip dat vaak gebruikt wordt voor meerdere spullen. Maar wat is het nou precies? De sjorband van hierboven wordt door vele een spanband genoemd, omdat de spanband uit veel verschillende soorten en maten bestaat. Zoals wij het zien, zijn er eigenlijk maar twee soorten spanbanden.

 1. De eindeloze spanband

Deze spanband lijkt het meest op een sjorband. Het grote verschil met een sjorband en een eindeloze spanband is dat de spanband een ratel heeft in plaats van een klemgesp. De band bestaat dus uit een ratel en een stuk band, zowel de ratel als de lengte van het band zijn naar keuze.

 1. De spanband set (2-delige spanband)

De spanband set bestaat uit twee delen, het rateldeel en het bandgedeelte. Spanbanden zijn er net zoals de sjorband in veel verschillende soorten en maten. Het rateldeel is het kortste gedeelte van de set en bestaat uit een ratel, stuk band en haak. Het langere bandgedeelte bestaat uit de resterende meters band en nogmaals een haak.

Best logisch toch? Afhankelijk van waar je de spanband voor gaat gebruiken is de juiste breedte van groot belang. Van het vervoeren van vracht in grote vrachtwagens tot het vastzetten van iets kleins bij je thuis, spanbanden kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Om jou op weg te helpen naar de juiste spanband, zijn er een aantal filters waar je op kan zoeken binnen de meest voorkomende breedtes:

 1. 25 millimeter

 2. 35 millimeter

 3. 50 millimeter

 4. 75 millimeter

 5. 100 millimeter

 Hoe gebruik je de spanband? Dat lees je hieronder bij het kopje ‘Hoe werkt een spanband met ratel?

 • Spanbanden voor autotransport

Vervoer je voertuigen op autoambulances of autotransportvoertuigen? Dan heb je spanbanden voor autotransport nodig: een goede, veilige spanbandset die het voertuig op z’n plek houdt. Een spanbandset is een tweedelige spanband die bestaat uit een korte en een lange band. Aan de korte band zit aan het ene uiteinde de ratel en aan de andere kant een haak of eindfitting. Die haak of eindfitting zit ook aan één uiteinde van de lange band.

Met de haken of eindfittingen veranker je het voertuig. Vervolgens haal je de lange band door de ratel en span je deze tot op de juiste spanning. Ook zijn er spanbanden met griphoes voor over de autobanden heen, of spanbanden met speciale draaihaken. Met deze laatste soort zet je de spanband vast in gaten van het oppervlak waarop het voertuig staat. Zo weet je zeker dat ie niet wegrolt.

 • Zelfoprollende spanbanden

Wil je het jezelf extra gemakkelijk maken? Kijk dan eens naar zelfoprollende spanbanden. Deze rollen zichzelf namelijk op! Ideaal voor als je korte spanbanden nodig hebt die snel in gebruik zijn. Bijvoorbeeld in een bestelbus, kleine bakwagen of aanhangwagens. Deze spanbanden hebben S- of P-haken, zodat je precies de haak kunt kiezen die je nodig hebt. 

Hoe werkt een spanband met ratel?

Zodra je de juiste spanband hebt gekozen, is het tijd om ‘m te gebruiken. Maar hoe gebruik je een spanband eigenlijk? Ga je een spanband gebruiken, dan zijn er een aantal zaken belangrijk. Zeker als je er eentje met ratel hebt. Veel mensen hebben namelijk moeite met het spannen en ontspannen van spanbandenratels. We zetten ze even op een rijtje. Hoewel spanriemen van elkaar kunnen verschillen, is deze spanbandengebruiksaanwijzing vrij universeel: doe er je voordeel mee.

Een noot vooraf: zorg altijd voor een veilige werkwijze. Dubbelchecken is bij een spanband vastzetten absoluut geen onnodige luxe. Je wilt tenslotte dat al je producten en materialen heelhuids aankomen op plek van bestemming. Ook is het belangrijk dat je de ruimte hebt, als je een spanband bevestigt. Zo voorkom je dat je andere mensen raakt met het vastzetten van je lading.

We leggen je aan de hand van de afbeelding uit hoe je een spanband spant en ontspant.

Spannen

 1. Ga je een spanband vastmaken? Beweeg dan handvat B zodat sleuf C schuin van boven naar beneden staat.

 2. Laat handvat B vervolgens ongeveer haaks op de spanrichting van de band staan.

 3. Steek spanband D van bovenaf door gleuf C.

 4. Trek de band zover mogelijk door totdat de band strak zit.

 5. Gelukt? Dan kun je de band nu op de juiste spanning zetten met handvat B.

Ontspannen

 1. Ga je de spanband losmaken? Pak dan handvat B vast met je duim, zodat je met je andere vingers handvat A kunt aantrekken.

 2. Als het goed is, schiet de grootste spanning er al af. Hou handvat A aangetrokken en klap nu handvat B helemaal omhoog.

 3. Terwijl je dit doet, kun je het gehele rateldeel al naar je toetrekken. Houd wel handvat B helemaal omhoog! Zo hou je namelijk de ratelende vertanding buiten werking en ontspan je de boel veel soepeler.

 4. Heb je de ratel helemaal aangetrokken? Dan staat sleuf C waarschijnlijk in een rechte lijn met de band. Nu kun je het overtollige bandmateriaal eenvoudig uittrekken.

Staat er veel spanning op de spanband? Dan kan het zijn dat handvat A moeilijk in beweging komt. Het kan dan helpen om handvat B richting de last te duwen en tegelijkertijd handvat A aan te trekken.

Hoe werkt een spanband met euroclickfitting?

Sommige spanbanden hebben een extra fitting waarmee je materialen en lading bevestigt aan rails in de voertuigoplegger. Die wordt ook wel euroclickfitting of sleufgatfitting in rail genoemd. Wel zo fijn als je ook die goed en veilig weet te spannen en ontspannen.

Bevestigen

 1. Trek met je duim het veiligheidspalletje naar achter.

 2. Klik eerst de onderste sleuf schuin in de rail en kantel de fitting in rechte stand.

 3. Laat de veiligheidspal los en de fitting zit vast!

Losmaken

 1. Trek de veiligheidspal naar achteren met je duim.

 2. Trek de fitting naar beneden en houd ‘m schuin.

 3. Je kunt nu de fitting lostrekken uit de rail.

Onderhoudstips voor je spanbanden

Je hebt spanbanden natuurlijk niet continu nodig. Niks zo vervelend als ze van de plank halen om er dan achter te komen dat er iets stuk is. Daarom een paar onderhoudstips. Voor alle spanbanden geldt:

 • Bewaar ze altijd op een droge plek.

 • Gooi de ratel nooit in het zand: als er zandkorrels bij het draaimechaniek komen, slijt de band snel.

 • Controleer regelmatig of de spanband is beschadigd of gerafeld om er zeker van te zijn dat je veilig op weg gaat. Vaak zie je dit aan de blauwe labels op de band. Zorg dat deze heel en leesbaar blijven.

Hulp nodig? Neem contact met ons op

Kun je hulp gebruiken bij het kiezen van een spanband? Of wil je meer informatie over hoe spanbanden werken en hoe je ze het beste kunt gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren je graag en helpen je verder, zodat jij veilig op weg kunt!

Lees meer...

Yes! Wij hebben een nieuwe website

Met trots kunnen wij mededelen, de nieuwe website van BCF-Products is live! De nieuwe website heeft een flink aantal verbeterpunten, maar alle keuzes die wij hebben gemaakt zijn met één doel: hoe optimaliseren wij jouw online bezoek aan BCF-Products?

Verbeteringen

Frisse vormgeving

Wij hebben gekozen voor een frisse en rustige vormgeving, maar wel met bepaalde accenten uit onze branche. Is het jouw bijvoorbeeld al opgevallen dat de blauwe balk bovenaan een spanband is? Het telefoonnummer staat groot op de hoes van de spanband, wij staan namelijk altijd telefonisch voor jou klaar. Op de tegels zie jij de producten die jij per categorie kan vinden.

Makkelijker producten vinden

Jij moet makkelijk bij jouw gewenste product komen. Hiervoor hebben wij een verbeterde navigatie, een overzichtelijker aanbod en een verhoogd gebruiksgemak toegepast op onze website. De verbeterde navigatie is bijvoorbeeld zichtbaar in de overzichtelijke zoekbalk, een uitbreiding in categorieën en het laten zien van de route die jij hebt afgelegd naar jouw product. Jij kunt nu gebruik maken van filters bij speciaal geselecteerde (sub)categorieën, Hierdoor is ons assortiment overzichtelijker op basis van jouw wensen. Kijk eens naar onze banden of bindrails, hier hebben de filters een echte toegevoegde waarde. Tot slot is het gebruiksgemak van de website naar het niveau gestegen die jij mag verwachten van een moderne webshop. Zo kunnen wij jou automatisch kortingen aanbieden, zie jij bij alle producten meteen de gewenste staffelkorting en kun jij producten in jouw wensenlijstje toevoegen door op het hartje te drukken. Jij mag ze natuurlijk ook meteen in jouw winkelwagen doen.

Aanpassing in (vracht)prijzen

Bij een bestelling onder de €75 ex. btw betaal jij bij ons standaard vrachtkosten. Wij krijgen veel verschillende soorten bestellingen, van heel licht en klein tot heel groot en zwaar. Het is voor jou als klant daarom niet eerlijk om een standaard prijs voor vrachtkosten te betalen, zoals bij veel webshops het geval is. Deze webshops kiezen er bijvoorbeeld voor om de prijs in hun product te verwerken of berekenen een standaard hoge prijs voor vrachtkosten. Dit is de makkelijke weg, maar dit vinden wij bij BCF niet eerlijk.

Wat als jij bijvoorbeeld producten bij ons wil afhalen? Of wat als jij kleine en lichte producten besteld die in een brievenbusdoosje passen? Voor ons was het daarom een prioriteit om de vrachtkosten zo eerlijk mogelijk in te richten. Bij het afronden van de bestelling wordt nu automatisch de goedkoopst mogelijke manier van verzenden voor jou weergeven. Deze prijs wordt automatisch berekend en is afhankelijk van de lengte, gewicht en soms postcode. Wij rekenen daarom niet meer met gestandaardiseerde vrachtkosten. Wat wij wel hebben zijn de meest eerlijke vrachtkosten en verkoopprijzen voor jou. De meest voorkomende vrachtopties zijn:

 • Brievenbuspakket via DHL: Alleen voor Nederland

 • Normaal pakket via DHL: tot en met 23 kg

 • Zwaar pakket via DHL: tot en met 30 kg

 • Lengte pakket via DHL: tot en met 1.75 meter

 • Lengte pakket via speciale vervoerder: boven de 1.75 meter

 • Geen vrachtkosten: bij een bestelling boven de €75. ex btw of afhalen

Blog / Nieuwsbericht

Dit bericht is het startschot van onze eerst blog. In deze rubriek gaan wij jou als bezoeker van onze website namelijk op de hoogte houden over verschillende onderwerpen in de transportwereld en/of over BCF-Products, in de vorm van een blog of nieuwsbericht.

Zoals André Hazes het ooit toepasselijk zong: bloed, zweet en tranen. Dit was ook toepasbaar voor het hele proces van onze nieuwe website, maar nu zijn er tranen van geluk. Daarom willen wij in het bijzonder Dirk Kokx, Jolanda Brouwer en Arnoud van den Heuvel bedanken voor hun inzet om deze nieuwe website mogelijk te maken.

Lees meer...