Sterk in maatwerk
Persoonlijk advies
Bewezen kwaliteit
Scherp geprijsd
Gratis verzending > € 150 ex BTW, behalve grote boxen en palletwagens > € 300 ex BTW

Keuring hijsmiddelen wetgeving

Hijsmiddelen zijn essentieel voor een veilig en efficiënt werkproces in de transport en logistiek. Tenminste, als de hulpmiddelen in goede staat verkeren. Om ongelukken op de werkvloer te voorkomen, moeten hijs- en hefmiddelen periodiek gekeurd worden. De wetgeving rondom de keuring van hijsmiddelen - zoals hijsbanden - is complex.

Daarom gaan we in dit blogartikel dieper in op deze wetgeving. Welke producten vallen onder hef- en hijsmiddelen? Wie mag de producten keuren en hoe vaak moeten ze gekeurd worden? BCF-Products legt het uit. 

Wat zijn hijs- en hefmiddelen?

Om zware goederen te verplaatsen maken bedrijven in de transport en logistiek gebruik van hijs- en hefmiddelen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen werktuigen en gereedschappen.

Een hijswerktuig is bedoeld om vrij hangende lasten te hijsen. Een hefwerktuig neemt de last, vaak van onderen, geleid op. Met hijs- en hefgereedschappen kan de last aan het werktuig bevestigd worden.

Welke producten vallen onder hef- en hijsmiddelen?

Onder hef- en hijsmiddelen valt dus al het materieel dat gebruikt wordt om lasten door de lucht te verplaatsen. Omdat het materieel gebruikt wordt tijdens risicovolle handelingen, is het van belang dat hef- en hijsmiddelen regelmatig gekeurd worden. Maar om welke producten gaat het precies?

We zetten de belangrijkste hef- en hijsmiddelen op een rij: 

• Hijswerktuigen, zoals:
- Torenkranen
- Overslagkranen
- Zwenkarmkranen
- Railkranen

• Hefwerktuigen, zoals:
- Heftrucks
- Hoogwerkers
- Vijzels
- Bouwliften

• Hijs- en hefgereedschap, zoals:
- Hijskettingen
- Hijsbanden en rondstroppen
- Staalkabels
- Tangen, klemmen en haken
- Magneten en grijpers
- Spanbanden en sjorbanden
- Klap-, kantel- en stortbakken 

Keuring hijs en hef middelen

Wanneer hef- en hijsmiddelen in slechte staat verkeren, kan dit grote gevolgen hebben. Bij een ongeluk met een hijsmiddel kan er niet alleen materiele schade ontstaan, ook de kans op blijvend letsel of overlijden is aanwezig. Niet zo gek dus, dat er voor de keuring van hef- en hijsmiddelen een strenge wetgeving geldt. De regels zijn gedetailleerd vastgelegd in de NEN 818, de NEN 13155 en de NEN 14502.

Naast een dagelijkse inspectie en een jaarlijkse, visuele keuring, moeten hijsmiddelen en hefmiddelen volgens de wetgeving elke vier jaar aan een beproeving worden onderworpen. Bij deze beproeving wordt het materieel blootgesteld aan grote druk. Wordt een keuring niet of niet goed uitgevoerd, dan kan dit – na een ongeluk - grote financiële gevolgen hebben. De resultaten van de keuringen en beproevingen, moeten worden vastgelegd in een rapport.

In onderstaande tabel vind je meer informatie over de termijnen die gehanteerd worden voor de keuring van hijsmiddelen. 

Deze tabel is opgesteld door EKH. De inhoud van de tabel is dynamisch, dus er kunnen wijzigingen voorkomen.

Wie mag hijsmiddelen keuren?

In Nederland is het dus verplicht om hijsmiddelen, zoals hijsbanden en hijskettingen te keuren. Maar wie mag deze keuring eigenlijk uitvoeren? Mag een bedrijf dit zelf doen? Het antwoord is, nee. De jaarlijkse keuring en de vierjaarlijkse beproeving moeten door een externe, onafhankelijke partij verricht worden.

Het bedrijf mag zelf bepalen welke partij dat is, mits deze EKH-gecertificeerd is. De EKH, de Vereniging Erkende Keurbedrijven Hijs- en hefmiddelen, waarborgt de kwaliteit van hijs- en hefmiddelen door de wettelijke normen eenduidig in de praktijk te brengen.  

Jaarkleuren hijsmiddelen

De resultaten van alle keuringen moeten, zoals eerder vermeld, schriftelijk worden vastgelegd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kleurcode. In het kleurensysteem van de IMO (International Maritime Organisation), staan zes jaarkleuren.

Na elke keuring worden de hijsmiddelen gemerkt met een kleur. Dit mag met verf of een bandje. Aan de kleur is vervolgens te zien wanneer de arbeidsmiddelen voor het laatst zijn gekeurd.  

Hijsmiddelen en ladingzekeringen bij BCF-Products

Wil je meer informatie over de keuring van hijsmiddelen en de wetgeving die geldt? Of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact op met BCF-Products.

Zijn jouw hef- of hijsmiddelen aan vervanging toe? Neem dan een kijkje in onze webshop. Hier vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige hijsmiddelen en producten voor ladingzekering.