De levensduur van spanbanden

Wanneer je regelmatig goederen transporteert gebruik je waarschijnlijk spanbanden. Maar hoe lang gaan deze eigenlijk mee? En wat is de levensduur? Spanbanden hebben geen vervaldatum. Zo lang de spanbanden voldoen aan de EN 12195-2 norm zijn ze bruikbaar en kan je ze gewoon gebruiken. Al moet je voor gebruik de spanbanden grondig inspecteren op mankementen. 

Als het label op de span- of sjorband niet meer leesbaar is of ontbreekt, dan mag de band niet meer in gebruik worden genomen. Daarnaast moeten de banden elk jaar worden gekeurd. Als een oude spanband door deze keuring komt, dan zou het veilig moeten zijn om hem te gebruiken.

Tips voor het veilig gebruiken van spanbanden

Om te zorgen dat spanbanden of sjorbanden een langere levensduur hebben en om het veilig gebruik te stimuleren hebben we enkele handige tips opgesteld:

  • Gebruik alleen spanbanden die zijn goedgekeurd en die beschikken over een leesbaar label;
  • Gebruik nooit beschadigde spanbanden;
  • Hou de band weg bij chemicaliën, UV-straling en vuur;
  • Spanbanden zijn niet geschikt als hijsmiddel, gebruik dan hijsbanden;
  • Zorg dat je niet de aangegeven trekkracht die op het label van de band staat nooit overschrijd;
  • Bescherm de banden tegen scherpe randjes, hierdoor ontstaan beschadigingen;
  • Vernietig beschadigde spanbanden om te voorkomen dat je ze per ongeluk toch gebruikt en daardoor gevaar loopt.

Wanneer zijn ze niet meer geschikt voor gebruik?

Het is uiterst belangrijk dat het label van de spanbanden goed leesbaar is, anders zijn ze niet meer geschikt voor gebruik. Daarnaast is het essentieel dat het bandmateriaal intact is. Er zijn meerdere manieren om te voorkomen dat een band beschadigd.

Met beschermhoeken van plastic en karton kun je beschadigingen voorkomen. Wanneer er insnijdingen of andere beschadigingen zijn, dan mag je de spanband niet meer gebruiken. Zelfs de naden moeten in perfecte staat en ongeschonden zijn.

Iets anders waar je op moet letten bij het gebruik van spanbanden zijn de gespen of klemgespen. Wanneer bijvoorbeeld een klemgesp is verbogen, dan mag je de band ook niet meer gebruiken.

Als een span- of sjorband niet voldoet aan een van de bovenstaande zaken, dan mag je hem absoluut niet meer gebruiken. Wanneer je dit wel doet kan dit enorm gevaarlijk zijn en ben je in overtreding van de wet.

Eigenlijk gaat het dus er niet om hoe oud een spanband is, maar vooral in welke staat de band verkeert.

Onderhoud aan sjor- en spanbanden

Naast de initiële inspectie vóór gebruik is het ook van cruciaal belang om regelmatig onderhoud uit te voeren aan spanbanden. Zelfs als de banden aan alle veiligheidsnormen voldoen, slijten ze na verloop van tijd door gebruik, belasting en omgevingsfactoren.

Om die redenen is het aan te raden om periodiek, afhankelijk van de intensiteit van gebruik, een grondige inspectie uit te voeren en indien nodig de banden te vervangen. Door onderhoud en tijdige vervanging van beschadigde banden, kun je de veiligheid tijdens het transport blijven waarborgen en mogelijke risico's minimaliseren.

Meer weten over spanbanden?

Zijn je oude banden beschadigd en zijn deze aan vervangingen toe? Bekijk dan ons assortiment aan sjor- en spanbanden. Ontdek ook onze spanband beschermers die ervoor zorgen dat zowel je lading als je spanbanden veilig blijven tijdens transport. 

Heb je nog vragen over spanbanden? Neem dan contact op met onze adviseurs.