Wat is een stapelaar?

Voor bedrijven in de logistieke sector zijn stapelaars onmisbaar. Een stapelaar is een multifunctioneel heftoestel waarmee medewerkers het intern transport eenvoudiger, sneller en veiliger kunnen inrichten.

Er zijn verschillende soorten stapelaars, zoals een handstapelaar (of manuele stapelaar), een semi-elektrische stapelaar en een volledig elektrische stapelaar. Hoe deze stapelaars werken en wat de voor- en nadelen zijn, lees je in deze blog. 

Hoe werkt een stapelaar?

Een palletstapelaar combineert de kenmerken van een palletwagen en een vorkheftruck. Het hulpmiddel stelt transport- en magazijnmedewerkers in staat om zware pallets te tillen, verplaatsen én de hoogte in te heffen. Ideaal bij het inladen van vrachtwagens of bij magazijnwerk.

Maar hoe werkt een stapelaar precies? Zowel een handstapelaar als een (semi)elektrisch bediende stapelaar zijn onder meer voorzien van vorken, een dissel, een ketting en een hefelement. De vorken kunnen precies onder de last worden geplaatst. De mast, de ketting en de hefboom kunnen de last vervolgens heffen en neerzetten. De dissel is het stuur van het hulpmiddel en regelt de voor- en achteruitbewegingen.

In tegenstelling tot veel andere hefmiddelen, maakt een palletstapelaar geen gebruik van een contragewicht om overeind te blijven, maar van steunpoten met wielen. Dit, in combinatie met de kleine draaicirkel van de palletstapelaar, maakt dat het toestel gemakkelijk toepasbaar is in kleine ruimtes (de gangbreedte van een gemiddelde stapelaar is slechts 220 cm). 

Stapelaar bedienen

Een handstapelaar moet je, zoals de naam al doet vermoeden, handmatig duwen en trekken. Door te pompen met een handvat, kun je de lading heffen. Maak je gebruik van een elektrisch model, dan hoef je alleen te sturen. Met een simpele druk op de knop wordt de lading getild.

Hoewel het niet moeilijk is om het toestel te bedienen, heb je een certificaat nodig om een (gemotoriseerde) stapelaar te besturen. Het hulpmiddel wordt namelijk geclassificeerd als bedrijfsvoertuig, waardoor het wettelijk verplicht is om over aantoonbare kennis te beschikken. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf.  

Wat zijn de voor- en nadelen van een stapelaar?

Wil je de productiviteit van je medewerkers verhogen en daarnaast werkprocessen zo veilig mogelijk inrichten? Dan biedt het toestel uitkomst. Naast de smalle gangbreedte, biedt het gebruik van het hulpmiddel namelijk meer voordelen:

  • Het heftoestel kan zwaar werk uit handen nemen. Heb je een elektrische stapelaar? Dan hoeft de gebruiker alleen te sturen.
  • Een stapelaar is ergonomisch verantwoord; het risico op spier- en skeletaandoeningen wordt verkleind.
    Door de lange mast kunnen pallets op grote hoogte worden neergezet.
  • Een stapelaar is compact en daardoor wendbaar.

Behalve voordelen, kent het gebruik van een stapelaar ook een aantal aandachtspunten: 

  • De steunpoten van het stapelaar rijden onder de stelling. Er is dus extra ruimte nodig.
  • Niet alle pallets kunnen op een stapelaar; de pallets moeten aan de onderzijde open zijn.
  • Alleen gecertificeerde medewerkers mogen een elektrische stapelaar bedienen.
  • Net als andere interne transportmiddelen heeft een stapelaar onderhoud nodig, al verschilt het onderhoud afhankelijk van het type stapelaar.

Hoe hoog kan een stapelaar?

Een stapelaar is dus ideaal wanneer je op “grote” hoogte wilt werken. De hefhoogte is tevens één van de redenen waarom veel logistieke bedrijven een palletstapelaar verkiezen boven een palletwagen.

 De maximale hoogte van het heftoestel is echter afhankelijk van de soort. Een manuele stapelaar kan een hoogte bereiken van 1,6 meter, al is dit afhankelijk van het model. Zo zijn er ook manuele stapelaars die een hoogte van 3 meter bereiken.

Werk je met een elektrische stapelaar, dan kom je al snel op een hoogte tussen de 1,6 en 3 meter. Al zijn er ook modellen die een hoogte van bijna 5 meter bereiken.

Daarnaast heb je ook semi-elektrische stapelaars. Hierbij verschilt het ook per model hoe hoog hij kan. Zo zijn er semi-elektrische stapelaars die tot een hoogte van 3,6 meter komen.

Stapelaar bij BCF Products

Wil jij het intern transport van jouw bedrijf veiliger en efficiënter inrichten en ben je op zoek naar een stapelaar? BCF Products heeft diverse palletwagens en stapelaars in het assortiment. 

De handstapelaar uit ons assortiment is van een hoogwaardige kwaliteit, is zeer wendbaar en heeft een hefhoogte van 1,6 meter. Een aanwinst voor jouw magazijn. 

Wil je liever profiteren van de voordelen van een (semi)elektrische stapelaar? Ook dan ben je bij BCF Products aan het juiste adres. Vraag hiervoor een offerte aan of neem contact op voor de mogelijkheden. 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over stapelaars? Onze adviseurs staan je graag te woord.