Wat is een palletwagen?
Een palletwagen is één van de meest gebruikte hulpmiddelen in de logistieke sector. En dat is niet zo vreemd. Met dit handige transportmiddel kun je het intern transport veilig en efficiënt inrichten. Er zijn verschillende soorten palletwagens, zoals een handpalletwagen en een elektrische palletwagen. Deze worden ook wel pompwagen of transpallet genoemd. Maar wat is een pompwagen of palletwagen? Hoe werkt dit transportmiddel en wat zijn de voor- en nadelen van een palletwagen op de werkvloer? Je leest het hier.
Hoe werkt een palletwagen?
Palletwagens worden voornamelijk gebruikt in magazijnen, winkels en vrachtwagens. Het hulpmiddel stelt medewerkers in staat om zware goederen op pallets te vervoeren, zonder al te veel fysieke belasting. De meeste pompwagens zijn zeer gebruiksvriendelijk en stimuleren een ergonomische werkhouding. De werking van een palletwagen is afhankelijk van het soort palletwagen en soort pallets.
Hoe werkt een handpompwagen?
Wanneer je zo nu en dan zware goederen over korte afstanden moet verplaatsen is een handpalletwagen het ideale hulpmiddel. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen gebruikers de palletwagen met de hand bedienen. De wagen heeft een vork die gemakkelijk onder de pallets geschoven kan worden. Door middel van spierkracht kan de last worden opgekrikt. Gebruikers kunnen de palletwagen vervolgens duwen of trekken om de last te verplaatsen.
Let op: om de schouders en rug zo min mogelijk te belasten, raden wij aan om de pompwagen te trekken in plaats van te duwen.
Hoe werkt een elektrische pompwagen?
Een modern alternatief voor de handpompwagen is de elektrische pompwagen. Deze wordt toegepast voor dezelfde werkzaamheden, maar wordt niet aangedreven door menselijke kracht. De transpallet is voorzien van een elektrische motor, waardoor er minder krachtinspanning is vereist. Voor het opkrikken en verplaatsen zijn er verschillende bedieningsknoppen. Afhankelijk van de soort elektrische palletwagen, kan de gebruiker de wagen te voet of vanaf een sta-plateau begeleiden.
Het onderhouden van een palletwagen
Palletwagens spelen een belangrijke rol in een veilige werkomgeving. Om de veiligheid van gebruikers te waarborgen, is periodiek onderhoud aan de palletwagen noodzakelijk.
Hoewel pompwagens een lange levensduur kennen, kan het voorkomen dat bepaalde onderdelen na verloop van tijd niet meer naar behoren functioneren. We raden daarom aan om een pompwagen dagelijks te controleren op defecte onderdelen en de vloeistoffen van het transportmiddel regelmatig bij te vullen.
Meer over palletwagen onderhoud.
Wat zijn de voor- en nadelen van een palletwagen?
Of je nu voor een handpompwagen kiest of liever gaat voor een elektrische pompwagen, het gebruik van dit transportmiddel biedt veel voordelen. Zo zorgt het voor een sneller, efficiënter en veiliger intern transport. Een palletwagen vermindert de kans op (fysieke) overbelasting van werknemers, waardoor het ziekteverzuim onder personeel omlaag gaat.
Een handpalletwagen is goedkoper in de aanschaf dan een elektrische palletwagen. Omdat een elektrische palletwagen moderner en geavanceerder werkt, biedt deze een aantal interessante voordelen ten opzichte van een handpompwagen.
We zetten ze voor je op een rij:
· Nog minder fysieke belasting.
· Groter draagvermogen.
· Draagt bij aan een sneller werkproces.
· Gedoseerd stijgen en dalen van de last.
Het gebruik van een palletwagen kent ook nadelen. Zo moeten gebruikers rekening houden met een aantal risico’s:
· Schouder- en rugklachten bij verkeerd gebruik.
· Schade aan goederen bij verkeerd gebruik.
· Eventuele botsingen met personen, goederen of machines.
Palletwagen afmetingen
Pompwagens zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Een groot voordeel hiervan is dat er voor elk magazijn of voor elke winkelvloer wel een geschikte palletwagen is. De handpompwagen uit het assortiment van BCF-Products heeft een vorklengte van 1150 mm, een vorkbreedte van 540 mm en een stuurwiel met een diameter van 200 mm. De maximale hefhoogte is 200 mm.
Onze elektrische palletwagen heeft dezelfde vorklengte en -breedte, maar heeft een stuurwiel met een diameter van 210 mm. De maximale hefhoogte is 195 mm.
Wat weegt een pompwagen?
Een groot verschil tussen een handpompwagen en een elektrische pompwagen is het gewicht. Waar het eigen gewicht van een handpompwagen vaak onder de 90 kg blijft, ligt het gewicht van een elektrische pompwagen al snel boven de 100 kg. Zo weegt onze handpalletwagen 70 kg en heeft onze elektrische pompwagen een eigen gewicht van 115 kg.
Palletwagens bij BCF-Products
Wil jij een pompwagen kopen om de veiligheid van jouw medewerkers te garanderen? BCF-Products heeft een robuuste handpompwagen en een elektrische palletwagen in het assortiment. Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor diverse toebehoren, zoals extra lithium batterijen en de populaire TOPSTOP palletwagenstopper.
Heb je vragen over pompwagens of elektrische palletwagens? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs.