Wat is een CMR vrachtbrief?

Een CMR vrachtbrief is een internationaal transportdocument dat wordt gebruikt bij het vervoeren van goederen over de weg. Deze vrachtbrief voldoet aan de richtlijnen van het internationale CMR-verdrag.

Een vrachtbrief is een document dat verbonden is aan een zending en aangeeft welke goederen de vervoerder namens de afzender van locatie A naar locatie B vervoert.

Wat is de betekenis van een CMR?

CMR staat voor ‘Convention relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Route’. Het is een verdrag tussen nagenoeg alle Europese landen en een aantal landen buiten Europa, zoals Turkije en Marokko. Het CMR is van toepassing op al het vervoer over de weg van en naar een land dat aangesloten is bij dit verdrag.

Dit verdrag regelt de rechten en plichten van alle partijen betrokken bij internationaal wegvervoer van goederen. Het doel van dit verdrag is om een uniform juridisch kader te bieden dat het wegvervoer tussen verschillende landen vereenvoudigt en stroomlijnt.

Waarom een CMR vrachtbrief?

Een CMR vrachtbrief is benodigd omdat het een juridisch bindend document is dat de afspraken tussen de afzender, vervoerder en ontvanger vastlegt. 

Het document bevat alle relevante informatie over de goederen, de route en de betrokken partijen, waardoor het transport proces transparanter en efficiënter verloopt. Het helpt ook bij het oplossen van eventuele geschillen die tijdens een transport kunnen ontstaan.

Is een CMR vrachtbrief verplicht?

Ja, een CMR vrachtbrief is verplicht bij internationaal wegvervoer van goederen tussen landen die het CMR-verdrag hebben ondertekend. 

Het document is noodzakelijk om te voldoen aan de wettelijke vereisten en om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen hun rechten en verplichtingen nakomen.

Wat bewijst de CMR vrachtbrief?

De brief bevat belangrijke informatie, zoals de aard en hoeveelheid van de goederen, de gegevens van de afzender, de vervoerder en de ontvanger. Ook staat de plaats van vertrek en bestemming van de vracht in het document.

Een CMR vrachtbrief bewijst dat de goederen in ontvangst zijn genomen door de vervoerder en beschrijft de voorwaarden waaronder het transport plaatsvindt. Het fungeert ook als bewijs voor de verzekeraar in geval van schade of verlies van de goederen.

Wie vult de CMR in?

In de CMR is niet afgesproken wie de vrachtbrief moet invullen. Maar wanneer de AVC (Algemene Vervoerscondities 2002) van toepassing is op het vervoer, dan is de afzender verantwoordelijk voor de vrachtbrief.

Welke soorten CMR vrachtbrieven zijn er?

Bij BCF-Products hebben wij vier soorten CMR documenten in ons assortiment:

Deze zijn allemaal opgesteld volgens het internationale gestandaardiseerde IRU-model (Internationale Wegtransport Unie).

Hieronder staat een video van onze CMR handset.


Waarop moet je letten bij het aanschaffen van een CMR

Wanneer men een vrachtbrief, die voldoet aan het CMR, gaat aanschaffen is het belangrijk om te zorgen dat deze geschikt zijn voor je eigen situatie. Hieronder staan een aantal andere zaken die relevant zijn bij de aanschaf:

  • Kies de juiste brief voor je printer;
  • Voldoet de brief aan de wettelijke normen?
  • Wil je een gepersonaliseerde vrachtbrief?
  • In welke volgorde wil je de brief? 

Meer weten over een CMR document? Neem contact met ons op! 

Wil je meer weten over CMR vrachtbrieven of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch op 040-8436761 en via de e-mail op info@bcf-products.nl. Onze medewerkers staan je graag te woord!