Hoeveel pallets in een vrachtwagen?

Transport via de weg is een snelle en flexibele oplossing voor het verzenden van pallets. Om dit transport zo efficiënt en duurzaam mogelijk te houden, is het essentieel om de beladingsgraad van vrachtwagens te optimaliseren. Voor de transport- en logistieksector is het daarom belangrijk om te weten hoeveel pallets er in een vrachtwagen passen. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren.

Werk je in de transport- en logistieksector en wil je weten hoeveel palletplaatsen er in een vrachtwagen beschikbaar zijn? In deze blog zetten we de verschillende factoren uiteen.

Meest voorkomende pallets: europallets en blokpallets

Met een optimale belading van vrachtwagens profiteren zowel opdrachtgevers als ontvangers van efficiëntiewinst. Om erachter te komen hoeveel pallets er in een vrachtwagen kunnen, moet je met verschillende factoren rekening houden.

Zo is het aantal pallets in een vrachtwagen niet alleen afhankelijk van het formaat van de trailer, maar ook van de afmetingen van de pallet. Er zijn verschillende soorten pallets.

Veelvoorkomende pallets in Europa zijn europallets en blokpallets. Een europallet is een houten pallet die voldoet aan alle richtlijnen van de European Pallet Association (EPAL).

Een blokpallet bestaat uit verschillende onderdelen: een bovendek, een tussendek en een onderdek. Deze onderdelen worden met blokken aan elkaar verbonden.

Hoeveel europallets in een vrachtwagen en trailer?

De afmetingen van een europallet zijn 80 x 120 cm en de draaglast is maximaal 1500 kg (bij een gelijke verdeling van het gewicht). Het type trailer bepaalt hoeveel europallets er in een vrachtwagen passen. Daarom zetten we hieronder de beschikbare palletplaatsen van een huiftrailer, LZV, open trailer en combinatietrailer op een rij:

  • Huiftrailer: een huiftrailer is de meest voorkomende trailer in Nederland en Europa. Er zijn 33 europallet plaatsen in deze trailer. Hierbij moet je een maximale pallethoogte van 2.8 meter in acht nemen.

  • LZV: een LZV is een Langere en Zwaardere Voertuigcombinatie. Deze trailer heeft 51 europalletplaatsen.  

  • Open trailer: in een open trailer of oplegger worden vaak zwaardere goederen vervoerd, die met een kraan geladen moeten worden. Er kunnen 34 europallets vervoerd worden in een open trailer.

  • Combinatietrailer: heb je een combinatietrailer? Dan zijn er 38 europalletplaatsen beschikbaar. Uitgaande van een maximale pallethoogte tot 3 meter. Een combinatietrailer bestaat uit 2 delen, de motorwagen en een aanhanger. In beide delen passen een bepaalde hoeveelheid pallets. Het aantal pallets verschilt per deel, maar meestal kunnen er 38 europallets in. Een combinatietrailer wordt afgekort een combi genoemd. Als deze intern hoger is als 2.90 meter, dan wordt dit een grootvolume-combi, ook wel een Jumbo genoemd.

Hoeveel blokpallets in een trailer en vrachtwagen?

Een blokpallet is met een standaardafmeting van 120 x 100 cm groter dan een europallet. Wil je weten hoeveel van deze pallets in de trailer van een vrachtwagen kunnen? Ook dat is, uiteraard, afhankelijk van het type trailer.

  • Huiftrailer: in deze meest voorkomende trailer passen 26 blokpallets.

  • LZV: de trailer van de Langere en Zwaardere Voertuigcombinatie biedt plaats aan 38 blokpallets.

  • Open trailer: net als in een huiftrailer kunnen er in een open trailer-vrachtwagen 26 blokpallets

  • Combinatietrailer: de combinatietrailer heeft 30 blokpalletplaatsen beschikbaar.  

Palletplaatsen berekenen

In deze blog hebben we het steeds over palletplaatsen. Hoe worden deze plaatsen precies berekend? Hiervoor is het aantal m2 laadruimte van een vrachtwagen nodig. Hiermee kun je de laadmeter berekenen.

Wil je het aantal palletplaatsen van jouw trailer berekenen? Vermenigvuldig dan de lengte (in cm) en de breedte (in cm) van de laadruimte en deel dit vervolgens door 9600. Dus: (lengte x breedte): 9600 = aantal palletplaatsen.

BCF Products: voor een snel, veilig en efficiënt pallettransport

Uiteraard is het belangrijk om de beladingsgraad van een vrachtwagen te optimaliseren. Maar een snel, veilig en efficiënt transport staat of valt met de juiste hulpmiddelen.

BCF Products heeft een uitgebreid assortiment aan producten waarmee pallets eenvoudig en probleemloos vervoerd kunnen worden.

Zo hebben we een handige palletwagen in het assortiment. Hiermee kun je gemakkelijk pallets in een aanhanger, bestelauto of vrachtwagen stapelen. En met onze palletwikkelfolie zorg je ervoor dat goederen transportbestendig verpakt worden. Kijk voor meer handige hulpmiddelen in onze webshop

Meer weten?

Wil je meer weten over het vervoer van pallets of heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze medewerkers staan je graag te woord.