Wat is een groot volume bak?

Een groot volume bak wordt voornamelijk gebruikt voor het opslaan van bulkgoederen, zoals houtproducten, metaal (onder)delen of graan. Ze kunnen ook als opvangbak worden gebruikt voor o.a. natte producten.

Bij sommige fabrieken worden (meerdere) groot volume bakken ook gebruikt als opvangbak bij machines voor geproduceerde producten. Bepaalde modellen bakken, zoals de 1425i en 1425/L, worden juist in de bloementeelt of in een productiebedrijf gebruikt.

Vroeger werden in de textielbranche altijd houten kisten gebruikt voor dit soort opslag. Tegenwoordig zijn deze houten kisten vervangen door groot volumebakken. Maar wat is een groot volume bak en welke kenmerken heeft het? Hierop geven wij uitgebreid antwoord.

Kenmerken van een groot volume bak

Groot volume bakken worden ook wel eens kunststof bakken genoemd. Dit komt omdat groot volume bakken gemaakt zijn van HDPE-kunststof. Het materiaal weerstaat lage en zeer hoge temperaturen. Van -40°C tot +70°C. Tevens zijn de bakken bestand tegen diverse chemicaliën. Dit maakt de bakken veilig in gebruik.

Een ander voordeel van HDPE-kunststof is de lange levensduur. En het is ook nog eens goed recyclebaar. Dit maakt een groot volume bak een duurzaam product. We noemen kunststof plastic bakken vanaf 100 liter een groot volume bak.

Binnen welke bedrijfstakken zijn ze bruikbaar?

De groot volume bakken zijn ontstaan als vervanger van houten kisten in de textielindustrie, maar ze zijn binnen veel andere branches bruikbaar.

Naast de textielindustrie kom je de groot volume bakken ook tegen in de volgende bedrijfstakken:

  • Lederindustrie

  • Autofabrieken

  • Groothandels

  • Bloemengroothandel

  • Verhuisbranche

  • Levensmiddelenbranche

  • Wasserijen

  • Zorginstellingen en ziekenhuizen

  • Kwekerijen

Daarnaast zijn ze ook geschikt voor intern transport, interne opslag of als vulbakken tijdens productie.

Wat is de functie van een groot volume bak?

De handigste functie van een groot volume bak, is dat ze stapelbaar zijn en enorm ruimtebesparend door de grote hoeveelheid producten die je in een bak kwijt kunt. Vaak worden ze hierdoor neergezet in een magazijn en gebruikt voor bulkopslag. Ook worden de bakken gebruikt voor het vervoer van grote hoeveelheden producten. In principe kun je de groot volume bakken overal plaatsen.

Lees onze blog 'welke bakken voor opslag of transport' om te weten welke bakken je waarvoor kunt gebruiken!

Welke groot volume bakken zijn er?

Er zijn verschillende soorten groot volume bakken beschikbaar. Ze zijn op te delen in drie verschillende soorten: langmateriaalbakken en groot volume bakken op poten en groot volume bakken op wielen.

Wat zijn langmateriaalbakken?

Langmateriaalbakken hebben geperforeerde wanden en een dichte bodem. Deze bakken hebben geen poten of wieltjes, maar zijn super licht en eenvoudig te stapelen. Dit soort bakken worden ook wel eens magazijnbakken genoemd. Je komt ze meestal tegen in een bloemenhandel of in de lederindustrie.

Wat zijn groot volume bakken op poten?

Eigenlijk spreekt het al voor zich, dit zijn grote kunststof bakken op poten. Hierdoor kan je de bakken eenvoudig verplaatsen met een palletwagen, stapelaar of heftruck. Al verschilt dit per model groot volume bak.

Groot volume bakken op poten zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Namelijk met een dichte bodem en zijwanden of juist met een geperforeerde bodem en zijwanden. De bakken op poten kom je vaak tegen in een interne opslag.

Wat zijn groot volume bakken op wielen?

De groot volume bakken op wielen is eigenlijk hetzelfde als een bak op poten, alleen deze kan je zonder pompwagen al verplaatsen. Deze bakken net zoals de bakken op poten in de twee verschillende soorten verkrijgbaar. De bakken op wielen zie je meestal in zorginstellingen of wasserijen.

Groot volume bakken van BCF-Products

BCF-Products heeft een groot assortiment bakken. Niet alleen groot volume bakken, maar ook Euronorm stapelbare bakken, distributiebakken, palletboxen in vele afmetingen. Ze dienen allemaal een andere functie en zijn geschikt voor uiteenlopende branches.

Het grootste voordeel van onze bakken is dat ze gemaakt zijn van duurzaam kunststof. Dit is een stuk sterker dan veel andere materialen en hebben daardoor een groter draagvermogen. Een ander groot voordeel van het materiaal is dat het goed recyclebaar is en het een lange levensduur heeft.

Wil je graag meer weten over kunststof bakken, groot volume bakken of andere bakken? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.