Hoe werkt een sjorband?

Spanbanden, sjorbanden, rails, antislip matten… Er zijn diverse hulpmiddelen waarmee je lading kunt zekeren en beschermen. Wil je lichte producten goed vastzetten tijdens een transport, dan bieden sjorbanden uitkomst. Een sjorband is een sterke band met een gesp waarmee je spullen eenvoudig verstevigt. Maar hoe werkt een sjorband eigenlijk? En wat is het verschil tussen een sjorband en een spanband? BCF-Products praat je in deze blog bij.

Wat is het verschil tussen een sjorband en een spanband?

Een sjorband wordt vaak in één adem genoemd met een spanband. En dat is niet zo gek. Beide banden zijn hulpmiddelen om producten vast te zetten tijdens het transport. Toch is een sjorband niet hetzelfde als een spanband. Een groot verschil tussen een sjorband en een spanband is de wijze waarop de band wordt aangetrokken.

Waar een spanband een ratel heeft om de band mee aan te spannen, heeft een sjorband een gesp. Dit kan een klemgesp, steekgesp of klapgesp zijn. Daarnaast is een spanband met een standaard breedte van 25 mm t/m 100 mm, breder dan een sjorband (20 mm t/m 50 mm). Dit, in combinatie met het feit dat een ratel de band steviger kan aantrekken, maakt een spanband sterker dan een sjorband.

Tip: meer weten over spanbanden? Lees onze blog ‘Hoe werkt een spanband?

Waarvoor worden sjorbanden gebruikt?

Omdat spanbanden strak en stevig aangetrokken kunnen worden, worden ze meestal gebruikt om grote en zware goederen in vrachtwagens te zekeren. Sjorbanden worden voornamelijk gebruikt om spullen in kleine hoeveelheden bij elkaar te houden of om lichtgewicht producten vast te zetten tijdens een transport. Daarnaast komen sjorbanden goed van pas bij:  

·        Het verstevigen van dakkoffers of fietsendragers

·        Het bevestigen van een tent

·        Het vastzetten van goederen op een imperiaal

·        Diverse sporttoepassingen

·        Buitenopslag

Dankzij de vele toepassingen van een sjorband, is dit hulpmiddel vooral populair bij particulieren.   

Uitleg over sjorbanden

Hoe werkt een sjorband precies? Een vraag die we bij BCF-Products geregeld krijgen. Het gebruik van een sjorband is geen hogere wiskunde. Sterker nog, een sjorband is zeer gebruiksvriendelijk. Wel is het belangrijk om altijd een veilige werkwijze te gebruiken, zodat je zeker weet dat je producten ongeschonden blijven. We geven je daarom wat meer uitleg over de manier waarop je een sjorband kunt vastmaken en losmaken.

Sjorband vastmaken en losmaken

Sjorbanden worden ook wel gespbanden genoemd en dat is niet voor niets. Dankzij de bijbehorende gesp is de band eenvoudig vast te maken en aan te trekken.

Om de sjorband vast te maken steek je de band door gesp. Een groot voordeel van een sjorband is dat de gesp de band automatisch vastzet, zodra je de gesp loslaat. Bij een spanband kan het soms lastig zijn om met de ratel de band aan te spannen, maar een sjorband is eenvoudig met de hand aan te trekken zodat je deze strak kunt aanspannen. Wil je de sjorband losmaken? Klik de gesp dan in en haal de band eruit.

Soorten en maten sjorbanden

Standaard is de sjorband voorzien van een klemgesp, maar BCF-Products verkoopt ook sjorbanden met een steekgesp of klapgesp. Ben je benieuwd naar onze sjorbanden? We verkopen sjorbanden met een lengte tussen de 0.40 meter en 5 meter, maar we kunnen bijna alle lengtes maken. De breedte van onze sjorbanden ligt tussen de 20 mm t/m 50 mm. Wil je een bredere sjorband, dan kun je die bij ons op maat laten maken. Zo kun je eenvoudig bij BCF-Products een maatwerk sjorband aanschaffen.

Houd er rekening mee dat een sjorband een maximale toelaatbare belasting heeft. Deze wordt ook wel uitgedrukt in LC (Lashing Capacity). Om een sjorband veilig vast te maken, moet de sjorband breed genoeg zijn voor de sjorklus. 

Hulp nodig of meer informatie?

Heb je na het lezen nog vragen over het gebruik van een sjorband of wil je meer informatie over onze sjorbanden of spanbanden? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs.